Search This Blog

Translate this Blog

+grab this

Networkedblogs

Catatan Popular

Blog Archive

Thursday, 13 October 2011

Bantuan rakyat RM500 diagihkan mulai Januari 2012


RM500 untuk satu keluarga (isi rumah) yang berpendapat RM3000 kebawah?.Kalau diconggak congak lah, pendapatan suami + isteri + anak + anak + anak.........ngko orang rasa berapa kerat yang akan dapat RM500 tu?

Dia orang ingat RM500 tu beso sangat? Cuba ngko orang fikir dengan RM500 tu apa yang boleh ngko orang banggakan dan apa yang ngko orang boleh buat dengan wang sejumlah banyak tu?. Silap silap persiapan untuk persekolahan sesi tahun depan pun aku rasa rasa lebih dari RM500! Apa ke jadahnya!!!

Kerana RM500 ngko orang kena isi borang, pas tu  akan disiasat latar belakang ngko orang. Lagi sekali 'Apa ke jadahnya'. Hanya manis di bibir je tapi busuk sebusuknya dalam hati mereka.Apa yang dia orang buat umpama hanya melepaskan batuk ditangga saja.

Kesian!.....kesian!.....kesian aku pada rakyat Malaysia yang senantiasa di tipu dan diperbodoh bodohkan..............

KUALA LUMPUR, (Bernama) - Kerajaan menimbang mengagihkan pemberian bantuan rakyat sebanyak RM500 kepada isi rumah yang berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah, mulai Januari 2012. 
Timbalan Menteri Kewanan Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata pengagihan bantuan wang tunai itu yang boleh dilakukan secara berperingkat-peringkat, tanpa penetapan masa, akan dilakukan secepat mungkin mulai Januari depan. 


Bantuan "one off" atau sekali sahaja itu diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa membentangkan Belanjawan 2012 minggu lepas. 


Awang Adek berkata kerajaan mengenal pasti Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sebagai agensi utama pelaksanakan bantuan ini memandangkan agensi berkenaan mempunyai fail-fail cukai bagi pembayar cukai yang aktif mahupun tidak aktif Antara agensi lain yang turut terlibat dalam pengagihan bantuan itu ialah Bank Simpanan Nasional (BSN), Bank Negara serta POS Malaysia," katanya pada sidang media selepas merasmikan Seminar Percukaian Kebangsaan 2011, di sini hari ini. 


Seminar tersebut dianjurkan oleh LHDN dengan penyertaan seramai 1,120 peserta. 


Awang Adek berkata LHDN difahamkan turut mengguna pakai sistem pangkalan data e-Kasih Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi mendapatkan maklumat rakyat yang benar-benar layak menerima bantuan terbabit. 


Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif LHDN Datuk Dr Mohd Shukor Mahfar berkata rakyat yang masih belum mendaftar dengan e-Kasih, boleh mendapatkan borang pendaftaran melalui laman sesawang LHDN. 


Di samping itu, borang tersebut akan dicetak dan diedarkan di cawangan LHDN serta kawasan lain yang bakal dikenal pasti di seluruh negeri. 


"Mereka (masyarakat) akan dimaklumkan mengenai pengagihan borang dari semasa ke semasa," katanya.

Mengenai syarat kelayakan, beliau berkata pengiraan pendapatan RM3,000 itu ialah seisi rumah dan bukan individu dan oleh itu mekanisme siasatan akan dilakukan. 


Awang Adek pula berkata pendapatan isi rumah akan diambil kira, dengan mencampurkan pendapatan suami, isteri dan anak-anak yang tinggal bersama. 


Namun, persoalan bagi anak yang tinggal berasingan, masih dibincangkan. 


“Soal isi rumah…seorang, tetapi sudah bekerja dan bayar zakat sendiri, saya rasa dia layak. Namun, ini kita akan pastikan kemudian dan masukkan dalam isu-isu yang perlu diperjelaskan,” katanya. ShareThis

Pelawat Sejak 30/09/11

Banner Exchange

Photobucket

e-referrer.com