Search This Blog

Translate this Blog

+grab this

Networkedblogs

Catatan Popular

Blog Archive

Wednesday, 4 January 2012

Ayah tidak jahat - Anak
 "Ayah tidak sejahat yang disangka".
Itu reaksi anak sulung kepada seorang bapa berusia 46 tahun yang direman polis bagi membantu siasatan kes mendera dan mengurung seorang kanak-kanak perempuan berusia enam tahun di Jalan Perak di sini kelmarin.
Gadis berusia 20-an yang enggan dikenali itu berkata, tindakan ayah mereka memukul adik bongsunya merupakan perkara biasa bertujuan memberi pengajaran atas kenakalannya.
"Sebenarnya, adik saya tidak ditinggalkan bersendirian selama 10 jam seperti dilaporkan dan keadaan itu bukan selalu berlaku.

Bantahan rakyat terus meningkat - Utusan
Bantahan terhadap ‘Kempen Bebaskan Anwar 901’ semakin meningkat apabila sebanyak 339 laporan polis diterima di seluruh negara sehingga semalam.
Selangor mendahului jumlah laporan polis apabila sebanyak 102 laporan dibuat diikuti Perak (46), Pahang (44), Kedah (40), Sabah (30) dan Melaka 17.
Selain itu, Perlis pula mencatat sebanyak 16 laporan polis manakala Johor (12), Terengganu (9), Kuala Lumpur (4), Kelantan (3), Sarawak dan Pulau Pinang hanya satu laporan.
Di ibu negara hari ini, Pergerakan Wanita UMNO Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur bersama 12 wakil Wanita UMNO Bahagian membuat laporan polis bagi menentang penganjuran ‘Kempen Bebaskan Anwar 901’.

Kekasih gelap mati dibelasah
Berang selepas mengesyaki isterinya berlaku curang dengan mengadakan hubungan sulit dengan rakannya sendiri, seorang suami membelasah lelaki berkenaan hingga mati dalam kejadian di pinggir bandar raya ini, malam kelmarin.

Penjelasan polis ulang tayang skrip lama - Mohd Sabu
Penjelasan polis mengenai pembantaian mahasiswa pada 1 Januari lalu hanyalah ulang tayang skrip lama yang sudah basi, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.
"Ia adalah ulang tayang skrip polis sejak dahulu lagi. Skrip lama itu sebelum ini digunakan selepas perhimpunan Bersih 2.0 dan ia tidak akan mengurangkan sama sekali kemarahan rakyat terhadap pembelasahan yang tidak tidak berperikemanusiaan itu," kata beliau.

Saya bangga ada anak menantu yang begitu
"Saya bangga ada anak dan menantu yang sebegini dan saya harap ramai lagi mahasiswa yang akan bangkit untuk memperjuangkan yang hak."
Demikian kata Puan Mariam Abdul Rashid, ibu mertua kepada Muhammad Safwan Anang, mahasiswa yang mendakwa dibelasah teruk oleh anggota polis ketika insiden demonstrasi di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) baru-baru ini.

Pendedahan seorang ikon palsu: RPK akan pulang!
Akhirnya, Raja Petra Kamarudin sudah mendapat tiket beliau untuk kembali ke tahan air! Kita fikir, berapa lamakah anda boleh dibung negara dan berpura-pura untuk berjuang untuk demokrasi di Malaysia tetapi tinggal di United Kingdom? Kita semua ada perut untuk diisi.
Saya masih ingat lagi pendedahan yang dibuat oleh RPK melalui Malaysia Today yang membuatkan orang seperti saya memulaukan Barisan Nasional dan menginginkan Malaysia yang lebih baik untuk diri sendiri dan anak-anak tanpa kerajaan yang dipimpin UMNO. RPK yang membuatkan kita ketagih dengan blog, dia membuat kita meng-emel pendedahannya kepada rakan-rakan kita dan yang paling penting, dia telah mengembalikan minat kita kepada penulisan. Memang benar, saya tidak pernah menulis untuk topik politik sehinggalah saya menjadi peminat RPK dan tagged beliau.

Dunia kroni Umno: Wang Wang Wang!
Ketua Audit Negara telah melakukan kerja yang sangat baik dalam mengeluarkan laporan audit yang menunjukkan penemuan yang jelas dan tidak dapat dinafikan tentang bagaimana wang telah dibelanjakan dan dibazirkan oleh kerajaan UMNO-BN dan jentera mereka pada tahun 2010.
Baru-baru ini kerajaan persekutuan UMNO-BN telah memaklumkan kepada rakyat bahawa ia harus meminjam lebih banyak wang untuk perbelanjaan pada tahun 2012 iaitu sebanyak RM45.9 bilion, kira-kira 4.7% daripada KDNK seperti yang dibentangkan di Parlimen.
Walaupun pakar ekonomi telah cuba untuk mencari jalan untuk meningkatkan ekonomi dengan mengurangkan perbelanjaan dan mengurangkan pinjaman untuk mencapai bajet seimbang, mereka yang memegang kuasa mempunyai rancangan lain. Mereka dalam usaha untuk mengalihkan perbelanjaan yang dicadangkan untuk mendapatkan pulangan wang untuk diri mereka sendiri.

Shahrizat: Beritahu saya pemimpin UMNO mana yang tiada masalah?
Disebalik tanda bahawa UMNO sedang berantakan disebabkan skandal rasuah dan pertelingkahan dalaman dikalangan pemimpin tingginya, Suruhanjaya Pencegah Rasuah telah mengumumkan bahawa satu pasukan khas akan dibentuk untuk menyiasat dakwaan bahawa keluarga Menteri UMNO Shahrizat Jalil telah menyalahgunakan dana awam berjumlah RM250 juta yang diperuntukkan bagi projek ternakan lembu NFC untuk kegunaan peribadi dan juga harta mewah.
Walaubagaimanapun, tanpa fokus kepada kemarahan rakyat, semua mata tertumpu pada drama yang sedang dimainkan UMNO. Walaupun Shahrizat telah membayangkan kesediaan beliau untuk meletak jawatan, adalah mustahil beliau akan membenarkan dirinya dipijak atau dijadikan kambing hitam oleh rakan-rakan parti politiknya.

ShareThis

Pelawat Sejak 30/09/11

Banner Exchange

Photobucket

e-referrer.com