Search This Blog

Translate this Blog

+grab this

Networkedblogs

Catatan Popular

Blog Archive

Friday, 27 January 2012

Najib yang paranoid menapis cerita India Today story: Bolehkah Anwar menjadi PM seterusnya?

Kami rasa sebab sebenar untuk bertindak demikian oleh orang bawahan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak adalah kerana penerangan pada halaman 'Kandungan':
Kapsyen berbunyi:
Mahkamah membersihkan Anwar dari tuduhan liwat yang direka untuk memusnahkan kerjayanya.Bolehkah dia menjadi PM seterusnya?Apa ke jadahnya? kalau ye fobia pun janganlah sampai nak sekat berita berita dari luar negara. Apa lah tonggong sangat. Dia orang lupa gamaknya tentang 'INTERNET' yang sedang berleluasa digunakan oleh setiap manusia didunia . Apa cetek sangat pemikiran deme nih.

Nak tahu cerita selanjutnya bacalah artikel dibawah sampai habis.Malaslah aku nak cerita panjang panjang.

Lawan tetap Lawan!

Pembaca kadang-kala 'India Today' telah bingung kerana muka surat 43-46 telah kasar dikoyak dari majalah oleh sesetengah penapis Malaysia . Sudah tentu ia terdapat di internet dan diterbitkan semula di bawah.
Kami rasa sebab sebenar untuk bertindak demikian oleh orang bawahan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak adalah kerana penerangan pada halaman 'Kandungan':
Kapsyen berbunyi:
Mahkamah membersihkan Anwar dari tuduhan liwat yang direka untuk memusnahkan kerjayanya.Bolehkah dia menjadi PM seterusnya?
Ia adalah satu pengiktirafan yang jelas oleh media antarabangsa bahawa tuduhan tersebut direka dan itulah mengapa Umno bergegas menapisnya. Malah, IndiaToday ini kurang dibaca di Malaysia dan artikel ini mungkin telah berlalu tanpa disedari jika tidak ditapis secara keterlaluan!
“Return of a Reformer” (India Today, Keluaran January 23)
Mahkamah Malaysia membersihkan nama Anwar Ibrahim dari tuduhan liwat
Apabila Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menyampaikan keputusan tidak bersalah dalam perbicaraan kes liwat Anwar Ibrahim, bekas Timbalan Perdana Menteri merasa terkejut. Ibrahim, 64, memberitahu pemberita selepas dibebaskan pada 9 Januari, "Secara jujur, saya agak terkejut." Adegan akhir drama 13 tahun politik undang-undang berakhir lebih cepat daripada yang dijangka. Hakim Zabidin Mohamad Diah mengambil masa hanya dua minit untuk memberi keputusan mahkamah itu, berkata sampel DNA yang digunakan sebagai bukti mungkin telah tercemar dan bahawa dia tidak boleh disabitkan dalam ketiadaan keterangan bantuan yang lain.
Penghakiman telah membawa tirai pada salah satu daripada bab-bab yang paling kontroversi dalam sejarah politik Malaysia. Ibrahim telah pada dibicara untuk liwat sebanyak dua kali dan selalu menyatakan bahawa tuduhan tersebut bermotifkan politik. Beliau merupakan Timbalan Perdana Menteri antara 1993 dan 1998. Ibrahim telah disingkirkan daripada kerajaan pada tahun 1998 kerana mencabar kuasa Perdana Menteri Mahathir Mohamad. Pada tahun 1999, Ibrahim telah dijatuhkan hukuman enam tahun di dalam penjara kerana rasuah, dan pada tahun 2000, sembilan tahun lagi atas tuduhan kes liwat. Mahkamah membatalkan hukuman yang kedua pada tahun 2004, membuka jalan untuk pembebasannya. Pada bulan Julai 2008, beliau telah ditangkap sekali lagi atas tuduhan liwat, hanya selepas beliau mengetuai satu gabungan tiga parti pembangkang kepada kejayaan di luar jangkaan dalam pilihan raya.
Ibrahim telah menjadi simbol bagi perubahan bukan hanya di Malaysia tetapi seluruh rantau ini. Beliau membawa pembangkang bersama-sama, menimbulkan cabaran kepada Barisan Nasional yang memerintah.
Jadi, apakah maksud keputusan itu untuk Malaysia? Adakah kemenangan itu memberi Ibrahim kelebihan berbanding pengkritik sengit dan saingan beliau, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak? Profesor James Chin di Monash University di Malaysia percaya pembebasan itu tidak benar-benar berbuat banyak bagi Ibrahim. Dia berkata, "Isu liwat itu akan menjadi lebih berkesan jika Anwar telah didapati bersalah. Tetapi sekarang ia tidak menjadi isu utama kempen." Penganalisis politik Ooi Kee Beng menjelaskan, "Salah satu cabaran terbesar bagi Pakatan Rakyat (gabungan tiga parti pembangkang) adalah untuk meyakinkan pengundi bahawa ia mempunyai pemimpin-pemimpin yang diperlukan untuk perubahan paradigma."

Penganalisis politik Malaysia yang lain melihat keputusan itu sebagai tanda bahawa badan kehakiman di Malaysia benar-benar bebas. Mereka berkata, ia menyangkal dakwaan Ibrahim tentang campur tangan kerajaan dalam badan kehakiman, lebih-lebih lagi kerana Hakim Diah sebelum ini dikritik peguamnya kerana berat sebelah.
Kem Ibrahim, yang diketuai oleh orang kuat termasuk Azmin Ali, Timbalan Presiden parti, Parti Keadilan Rakyat, gembira dengan pembebasan itu. "Ini bukan keadilan untuk Ibrahim sahaja, tetapi untuk semua orang yang mengambil berat tentang kebebasan dan keadilan," kata Ali. Beliau menambah, "Kami akan terus menjelaskan kepada rakyat bahawa Ibrahim adalah mangsa konspirasi berniat jahat." Tetapi Ali adalah juga cepat untuk menentang dakwaan tentang kebebasan badan kehakiman. Beliau mengatakan bahawa tuntutan tersebut dibuat oleh Razak dan Mahathir. Timbalan Ketua parti Keadilan berkata persepsi awam adalah sangat berbeza."Rakyat Malaysia merasakan terdapat keperluan untuk reformasi dalam sistem kehakiman, dan terdapat beberapa hakim tinggal yang bercakap dari hati nurani mereka," katanya.
Jadi bagaimana keputusan itu mengubah wajah politik Malaysia? Kedua-dua pihak mempunyai pandangan yang berbeza mengenai kesannya. Azmi Anshar, ketua editor salah satu daripada akhbar-akhbar yang paling menonjol di Malaysia, The New Straits Times, percaya ini akhirnya akan mengakhiri "kelebihan yang tidak adil" Ibrahim ke atas pesaing beliau. Kata Anshar, "Dalam 42 bulan kebelakangan ini, sejak tuduhan terhadap Ibrahim mula-mula dibuat, dia telah menggunakan mahkamah semata-mata sebagai platform kempen politik. Sekarang dia tidak lagi boleh menggunakan mahkamah bagi kempen politik dan itu akan meratakan padang politiknya. "Beliau percaya, "Ibrahim akan menggunakan kebebasan untuk mendakwa bahawa kerajaan cuba untuk mengenakannya, dan kemenangannya hanya suatu penipuan."
Kesan keputusan ini pasti akan dilihat dalam pemilihan yang akan datang, kerana Razak cuba untuk berpegang kepada kuasa dan Ibrahim cuba untuk meningkatkan kejayaan gabungan tiga parti itu pada 2008. Pilihan Raya di Malaysia boleh diadakan pada bila-bila masa di antara Jun 2012 dan Mac 2013, berkata penganalisis.
Dibersihkan daripada tuduhan liwat, Ibrahim bersedia untuk memukul jejak kempen. Dia akan menggunakan keputusan itu untuk merangsang pembangkang. "Kami bersedia untuk sebarang kemungkinan; kita telah bersedia untuk pilihan raya selama lebih setahun sekarang. Keputusan itu telah memberikan kita keyakinan bahawa kita boleh menguasai Putrajaya (pusat pentadbiran persekutuan Malaysia)," kata Ali.
Anshar percaya Razak mempunyai kelebihan. Dia berkata, "Sama ada status quo akan dikekalkan atau kerajaan akan berhasil menempuh. Tetapi ia salah untuk memandang rendah populariti Razak, yang berjaya menarik sokongan pengundi-pengundi yang tidak puas hati semasa kempen terakhirnya."
Sekarang bahawa beliau adalah seorang yang bebas, melainkan jika Kerajaan membuat rayuan, Ibrahim seolah-olah menjadi lebih bertekad untuk memastikan bahawa gabungan tiga parti pembangkang itu berkuat kuasa untuk mengambil-alih dalam politik Malaysia. Ini adalah perkara utama dalam fikirannya sambil berjalan keluar dari mahkamah pada 9 Januari. Dia tweet saat-saat selepas penghakiman itu, "Dalam pilihan raya akan datang, suara rakyat akan didengar, dan kerajaan rasuah ini akan digulingkan dari kaki kuasa."


ShareThis

Pelawat Sejak 30/09/11

Banner Exchange

Photobucket

e-referrer.com